معرفی چاپ سیلک
چاپ سیلک یکی از مرسوم ترین روش های چاپ پارچه است که از دیرباز در میان چاپخانه ها مورد استفاده قرار میگرفت. نام کامل این روش چاپی ” سیلک اسکرین” است که اغلب به جهت سادگی در گفتار آن را به صورت مخفف بیان میکنند.
امروزه روش های چاپی بسیاری برای محقق شدن اهداف مختلف روی کار آمده است. هر یک از این روش های چاپی دارای مزایا و معایبی هستند و هر یک برای نوع به خصوصی از محصولات با ویژگی های منحصر به فرد مناسب میباشد. در میان روش های چاپی مختلف چاپ سیلک از جمله ابتدایی ترین روش های چاپی است. این سادگی نشان از قدمت دیرینه این متد چاپ میباشد. در ادامه در خصوص ویزگی های سیلک اسکرین توضیحاتی تخصصی ارائه میدهیم.

چاپ سیلک چیست؟
سیک اسکرین از متدهای چاپی است که در پروسه چاپ از لوح چاپ استفاده میشود. در این مورد لوح های چاپی اغلب استنسیل متخلخل میباشد. این استنسیل متخلخل روی پرده های مخصوص نگهداری میشود. در سیلک اسکرین اغلب پرده ها از جنس فلز و یا پارچه های مخصوص میباشد.
برای چاپ سیلک از یک پارچه توری شکل با ظرافت بالا به عنوان سطح تکیه گاه ورقه استنسیل استفاده میشود. توری که در اغلب موارد از آن استفاده میشود از جنس ابریشم میباشد که از ظرافت بالایی برخوردار میباشد. در این متد برای افزایش استحکام و عملکرد صحیح از چارچوب هایی مخصوص استفاده میشود. در واقع چیدمان صحیح در آن به نحوی است که پارچه مخصوص بر روی چارچوب ست میشود و در نهایت ورقه استنسیل روی پارچه قرار میگیرد. یکی از ابزارهای مهم در چاپ سیلک تیغه های به خصوص به نام اسکویی جی میباشد. در این فرآیند پس از تنظیمات توری و استنسیل مرکب با غلظت بالا با استفاده از تیغه مخصوص در سراسر پارچه حرکت داده میشود و در اثر این حرکت مرکب از سطح پارچه ابریشمی از طریق منافذ ظریف به سط زیرین نفوذ پیدا کرده و از این طریق فرآیند چاپ انجام میشود.
نکته ای که در سیلک اسکرین توجه بسیاری را به خود جلب میکند نوع چاپ آن میباشد. در این نوع چاپ زاویه های تیزی است که در نتیجه کار قابل مشاهده است. نتیجه این نوع چاپ بی شباهت به کاغذ رنگی هایی نیست که در دوران کودکی از آن برای دیزاین نقاشی استفاده میکردیم. این مورد نیز نقطه برتری و تمایزر چاپ سیلک نسبت به سایر روش های چاپی میباشد.
همه روزه هزاران محصول و منسوجات پارچه ای در ابعاد و تیراژ های مختلف با استفاده از روش سیلک اسکرین چا میشود. این متد به خوبی جایگاه خود را در عرصه چاپ تثبیت کره است.

تاریخچه
قطعا هر یک از روش های چاپی که امروزه با آن مواجه هستیم و در طول روز با هزاران محصول چاپی حاصل از استفاده این روش ها سر و کار داریم یک تاریخچه منحصر به فردی دارد. چاپ سیلک نیز به عنوان یکی از روش های چاپی مرسوم در چاپ پارچه دارای تاریخچه ای منحصر به فرد میباشد. در این بخش قصد داریم تا حدی در مورد تاریخچه این روش چاپی اطلاعاتی ارائه دهیم. اگر این پیشینه برای شما نیز جالب توجه است توصیه میکنیم این بخش را با دقت مورد بررسی قرار دهید.
پیش از آن که بخواهیم به تاریخچه و پیشینه این روش بپردازیم قصد داریم نکته ای جالب در خصوص سیلک اسکرین ارائه دهیم. اگر از بخش قبل به خاطر داشته باشید قطعا میدانید تا کنون بارها و بارها به واژه استنسیل اشاره شد. در واقع چاپ سیلک نشات گرفته از چاپ کهن با استنسیل میباشد. هر نوع روش سنتی که در گذشته وجود داشت امروزه با اندکی تغییر مورد استفاده بشر در حوزه های مختلف قرا رمیگیرد. در واقع این روش نیز برگرفته از چاپ با استنسیل است که در اوایل سده جاری مورد استفاده برای مصارف مختلف قرار میگرفت.
در زمان های ابتدایی که این روش چاپی روی کار آمد اغلب مورد استفاده در راستای تبلیغات قرار میگرفت. اما رفته رفته نظر هنرمندان بسیاری را به خود جلب نمود و از آن پس با نام سری گرافی در میان هنرمندان مرسوم شد. در گذشته اغلب از چاپ با روش استنسیل برای نسخه برداری استفاده میشد و امروزه میتوان این روش را ساده ترین نوع نسخه برداری معرفی نمود.
قطعا در این مرحله این سوال در ذهنتان تداعی میشود که استنسیل چیست و چرا در خصوص چاپ سیلک از دیرباز از آن استفاده میشود. در پاسخ به این سوال باید توضیحی کوتاه در خصوص استنسیل ارائه دهیم. به صورت کلی استنسیل را میتوان به یک شابلون تشبیه کرد. در واقع استنسیل یک ورقه ساده میباشد که طرح مورد نظر روی آن کنده کاری شده است. در واقع همین کنده کاری ها است که باعث انتقال مرکب به لایه زیرین در چاپ سیلک میشود. در گذشته های دور نیز طرح های مختلفی را روی استنسیل یا همان ورقه هایی مخصوص کنده کاری میکردند و از آن در راستای کپی برداری و نسخه برداری استفاده میکردند. به صورت کلی واژه استنسیل به نوعی بیان کننده این ورقه های کنده کاری شده و این روش چاپ میباشد.
از لحاظ اقلیمی نیز تحقیقات بسیاری صورت گرفته است تا پیشینه دقیق این روش را کشف کنیم. باتوجه به تحقیقات صورت گرفته این موضوع مشخص شد که استفاده از روش استنسیل یا همان چاپ سیلک به مصر باستان، چین و ژاپن بازمیگردد. اثار تاریخی موجود به خوبی بیانگر استفاده از استنسیل در گذشته میباشد. باتوجه به شواهدی که در دیوار چین و اهرام ثلاثه مصر وجود دارد و تطابق زمانی روی کار آمدن استنسیل و این بناهای تاریخی میتوان گفت این روش در این موقعیت های جغرافیایی پا گرفته است.
برای چاپ سیلک و استفاده از روش استنسیل در آسیا نیز شواهد بسیاری وجود دارد. مطابق این شواهد مردم آسیا نیز از این روش برای مصارف هنری و تجاری استفاده میکردند و پارچه های مختلف که دارای نقش و نگار منحصر به فرد بود به خوبی گویای این امر میباشد.
شاید جالب باشد در مورد استنسیل و مصارف آن در غرب اطلاعاتی داشته باشید.. نکته جالبی که در خصوص استفاده از این روش در غرب وجود دارد این است که از این روش اغلب برای مقاصد تجاریاستفاده میشد. این مقاصد مختلف بود و شاید بتوان به کاغذ دیواری های مختلف به عنوان بهترین مثال از این مصارف در غرب اشاره کرد.
حال که به خوبی میدانیم استنسیل تا چه میزان در نسخه برداری و طراحی های گذشتگان ما موثر بوده است نوبت به آگاهی یافتن از متریال مورد استفاده در ساخت آن میباشد. اوایل روی کار آمدن این تکنیک کهن چاپ سیلک برای ساخت استنسیل از برگ های پاپیروس و پوست برخی از حیوانات و گاها دیده شده بود که از پارچه استفاده میشد. باتوجه به نیاز بشر در آن زمان این متریال پاسخگوی نیاز بشر در زمینه ساخت استنسیل بود. اما رفته رفته با تغییرات صورت گرفته و تغییراتی که در نیاز بشر صورت گرفت این متریال پاسخگوی نیازها نبود. رفته رفته بشر تمایل به استفاده از طرح های ظریف با پیچیدگی بیشتر گرفت. هرچقدر ظرافت طرح ها بیشتر شد استفاده از متریال گذشته کاهش یافت. در این زمان استفاده از نخ ابریشم مرسوم شد.
استفاده از نخ ابریشم در ساز و کار چاپ سیلک اندکی متفاوت تر بود. در پروسه ساخت بشر مجبور به استفاده از شبکه ای از نخ های ابریشمی بود. در پروسه ساخت استنسیل از دو ورقه بریده شده استفاده میشد. که شبکه نخ های ابریشمی بین این دو ورقه قرار میگرفت.
اما این متد با استفاده از شبکه نخ های ابریشمی نیز ایرادات و اشکالات خود را داشت. ابریشم بهترین متریال برای ساخت استنسیل بود. اما تنها نیاز به تغییرات جزئی داشت. به همین جهت بشر تکه پارچه ابریشم را جایگزین این شبکه نخ نمود. در نخستین تست از چاپ سبلک با استفاده از این تکنیک پارچه ابریشمی به پشت ورقه استنسیل چسبانیده میشد. اما به مرور زمان این پارچه روی کلاف از جنس چوب کشیده شد و تغییرات اساسی در نسخه برداری سیلک اسکرین صورت گرفت.
اگر بخواهیم تاریخ را رصد کنیم تا نقطه تحول و تغییر چاپ استنسیل به چاپ سیلک را دریابیم دقیقا همین نقطه از تغییرات بود که منجر به روی کار آمدن سیلک اسکرین شد. در واقع سیلک اسکرین نشات گرفته از همین پارچه از جنس ابریشمی است که نقطه اتصال آن به عنوان تکیه گار استنسیل همین کلاف است.
مطابق تاریخ و روایات گذشتگان ما هنوز نتوانستیم نقطه دقیق تحول و تغییر استنسیل به سیلک اسکرین را بیابیم. اما با بررسی های دقیق تاریخی یاافتیم که برای نخستین بار شخصی به نام ساموئل سیمون در سال 1970 آن را ثبت کرده است.
اگر بخواهیم زمان تقریبی خارج شدن چاپ سیلک از عرصه تجارت را مورد بررسی قرار دهیم نیز باید بگوییم نخستین گروه و انجمن هایی که درخصوص سری گرافی شکل گرفت در سال 1936 بود. گروهی از هنرمندان در آمریکا منجر به تشکیل گروه سری گرافی را در این سال شدند.
سری گرافی از جمله تکنیک های مهم در عرصه هنر بود. در این عرصه هنرمند طرح مد نظر خود را با استفاده از سری گرافی به چاپ میرساند. از نقاشانی که در عصر معاصر در استفاده سری گرافی در عرصه هنر نقش بسزایی داشتند میتوان به ویکتور وازارلی، ادواردو پائولوزی، بریجت ریلی و.. اشاره کرد. هر یک از این هنرمندان در کشورهای مختلف نظیر فرانسه، انگلیس و… در عرصه هنر فعالیت داشتند و با استفاده از تکنیک سری گرافی توانستند در عرصه های هنری خوش بدرخشند و آثار هنری بی نظیر از خود به جای بگذارند.

سازوکار سیلک اسکرین
مهم ترین موضوعی که در مورد هر نوع چاپی حائز اهمیت میباشد سازوکار و عملکرد است. قطعا در خصوص چاپ سیلک نیز نوع عملکرد آن برای بسیاری از شما عزیزان سوال برانگیز میباشد. شاید تا به این قسمت از مقاله تا حدودی متوجه عملکرد و سازوکار این دستگاه چاپی منحصر به فرد شده باشید. اما در این بخش با جزئیات بیشتر در خصوص عملکرد آن توضیحاتی ارائه میدهیم.
شکل مدرن چاپ سیلک اسکرین متشکل از یک توری ظریف میباشد رایج ترین نوع پارچه مورد استفاده در این چاپ پارچه های ابریشمی ظریف است. در واقع در این روش از پارچه هایی ابریشمی همانند تکیه گاه برای ورقه های استنسیل استفاده میشود.
در این روش یک چارچوب اغلب از جنس چوب وجود دارد. این چارچوب توسط یک قطعه پارچه احاطه شده است و این پارچه به صورت محکم روی کلاف یا به عبارت دیگر چارچوب قرار دارد. حال ورقه استنسیل بر روی پارچه چسبانیده میشود. حال نوبت به انتشار مرکب است. از آنجا که توری موجود دارای منافذ ریز و ظریف میباشد مرکب یا رنگ های مخصوص قابلیت نفوذ از این منافذ را دارد. در این روش مرکب یا رنگ از طریق ابزاری تیغه مانند به نام اسکویی چی بر روی سطح توری حرکت داده میشود. این حرکت باعث انتقال و نفوذ رنگ و مرکب به سطح دیگر در کلاف انتقال داده میشود. از این طریق طرح مورد نظر بر روی سطوح مختلف چاپ میشود.
امروزه برای چاپ پارچه اغلب از این روش استفاده میشود. هلیا چاپ به عنوان برترین چاپ در کرج با استفاده از دستگاه های سیلک منطبق با استانداردهای روز جهان تمامی چاپ ها را با بالاترین کیفیت و در کوتاه ترین مدت زمان انجام میدهد.

انواع چاپ سیلک
این روش برای امور مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله کاربردهای آن میتوان به چاپ های تجاری و هنری اشاره کرد. امروزه نیز از این نوع چاپ برای تولید آثار مختلف استفاده میشود. از جمله متریال اصلی که چاپ روی آن انجام میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاپ پارچه
- چاپ سرامیک
- چاپ روی سینی
- چاپ روی فلز
- چاپ روی لیوان
- چاپ های تبلیغاتی
- و…
از میان موارد فوق هلیا چاپ به عنوان برترین چاپ در کرج تمرکز اصلی خود را بر روی چاپ در پارچه گذاشته است. از طریق روش های چاپی مختلف پارچه ها را در تیراژ مختلف چاپ میکند.
اگر بخواهیم از انواع مختلف چاپ سیلک یاد کنیم باید بگوییم این نوع چاپ انواع مختلفی دارد و از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاپ پلاستیکی رول
- چاپ با لاک حساس برجسته آبی
- چاپ معمولی
- چاپ ترام
این موارد از مرسوم ترین انواع سیلک اسکرین میباشد که همه روزه از آنها برای مصارف و مقاصد مختلفی استفاده میشود.

رنگ مناسب برای چاپ سیلک
در جای جای این مقاله به این موضوع اشاره شد که در پروسه چاپ از مرکب یا رنگ های مخصوص برای انتقال طرح مورد نظر به سطح زیرین استفاده میشود. قطعا برای شما این سوال مطرح میشود که رنگ استاندارد برای این نوع چاپ چیست.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم رنگ های متنوعی برای این چاپ مورد استفاده قرار میگیرد. اما بیس تمامی رنگ ها روغن و آب میباشد. انتخاب رنگ تا حد بسیار زیادی به سطح مورد نظر و جنس آن بستگی دارد.
باتوجه به آن که چه نوع رنگی انتخاب نمایید نوع حلال آن نیز تفاوت خواهد داشت. به عنوان مثال رنگ های پی وی سی و pp دارای حلال منحصر به فردی به نام ریتارد میباشند.
عموما برای چاپ سیلک نیاز به استفاده و خرید تمام طیف های رنگی وجود ندارد. بلکه تنها کافی است رنگ های اصلی که شامل مشکی، قرمز، سفید، زرد و آبی میباشد را خریداری کرده و با ترکیب های رنگ های اصلی طیف رنگی مورد نظر را ایجاد کرد.
ثبت سفارش چاپ پارچه
اگر شما نیز به دنبال مرکز چاپ در کرج هستید که با استفاده از دستگاه سیلک چاپ هایی با کیفیت داشته باشید میتوانید از طریق یک تماس تلفنی با کارشناسان فروش مجموعه هلیا چاپ استعلام قیمت نموده و همچنین از مشاوره رایگان این مرکز چاپ استفاده نمایید. جهت اخذ مشاوره علاوه بر راه های ارتباطی شرکت میتوانید از طریق تکمیل نمودن فرم روبرو نسبت به ثبت سفارش و یا درخواست مشاوره اقدام نمایید.